Как да определите дали сте били засегнати от отрицателен SEO? (Част 1)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

В първата от шестседмичната серия за негативните SEO и нейния ефект върху връзките, съдържанието и потребителските сигнали, сътрудникът Джо Синквиц определя тона, като разсейва митовете и дава определения за ключови понятия.

Днес започваме серия от шест части за отрицателни SEO. Серията ще бъде разделена на три области и ще покаже как отрицателната оптимизация на търсещите машини (SEO) оказва влияние върху връзките, съдържанието и потребителските сигнали.

Дефиниции

Положителният SEO в тази по-широка гледна точка би бил всяка тактика, изпълнявана с намерението да се повлияе положително на единния ресурсен локатор (URL) и евентуално неговия домейн, чрез манипулиране на променлива в рамките на връзките, съдържанието или потребителските сигнали.

Негативен SEO е всяка тактика, изпълнявана с намерението да се отрази негативно на класацията за URL адрес и евентуално за неговия домейн, чрез манипулиране на променлива в линиите за връзки, съдържание или потребителски сигнал.

Но Google казва, че отрицателната SEO не е реална. За съжаление, Google не е напълно честен тук.

Ако случайно можете да навредите на класирането си чрез преместване на променлива, тогава логично бихте предположили, че външен субект, променящ същата променлива, свързана с вашия сайт, може да доведе до понижаване на класирането или директно деиндексиране.

С течение на времето Google се опитва да запази някои тактики да причинят прекалено големи щети, но те далеч не са съвършени. Ето какво казват за отрицателни SEO:

„Google работи усилено, за да попречи на други уеб администратори да не могат да навредят на класирането ви или да премахнат сайта Ви от индекса ни. Ако се притеснявате за друг сайт, свързан с вашите, препоръчваме да се свържете с уеб администратора на съответния сайт. Google обобщава и организира информацията, публикувана в мрежата; ние не контролираме съдържанието на тези страници”.

Звучи, сякаш се опитват да признаят, че някои техники всъщност са възможни.

Трябва да спомена, че като част от моя опит, участвах в четирите „P“ от спам (порно, хапчета, покер и сайтове за разплащане) пряко или непряко чрез клиентска работа, което прави интересна почивка от маркетинговия маркетинг и като помагат на рисковите капиталисти (КФ) с техните компании от портфейла.

Защо има значение моят опит? Четирите „P’s“ се смятат за най-конкурентните индустрии в търсене, а от моя собствен опит съм виждал както опитни, неуспешни и успешни отрицателни SEO кампании на почти ежедневна база.

Не само, че е негативно SEO реално, това се случва постоянно. Както се появиха и други платформи като Amazon, гледах как оптимизаторите на продукти разполагат както с положителни, така и с отрицателни кампании. Всяка платформа, която разчита на отрицателно сигнализиране, за да гарантира качеството, ще се манипулира.

Въпреки че това може да се види в различни категории на Amazon, това се случва повече в области с интензивна конкуренция, където не съществува една доминираща марка, от добавки за отслабване до шумозаглушителни ушни капачки.

„Черна шапка” отрицателно SEO ли е?

Ако отговаряме на този въпрос, като посочваме условията за ползване на Google с приемливо използване, Google почти сигурно ще разгледа най-много тактики, които се използват за „черна шапка”.

Аз класифицирам „бяла шапка“ като потребител, който следва писмените условия за ползване (TOS), предоставени от търсачките, докато „черна шапка“ е потребител, който работи на базата на опит, писмен или не.

Ако TOS обявят, че не би трябвало да купувате линкове, бялата шапка ще се опита да не купува връзки, докато една черна шапка ще направи това решение въз основа на това дали е ефективено купуването или не.

Съществува обаче известно разминаване в отговора, макар че някои отрицателни тактики за SEO не са непременно черни шапки (например да поискат от уеб администраторите да променят връзките, отнасящи се към даден актив на сайта на вашия конкурент към вашия сайт, който има по-подходящ актив). В този пример вашето намерение би било да се отрази негативно на класирането на конкурентите ви, като едновременно с това подобрите своето.

Важно е също така да отбележим, че повечето положителни тактики за SEO се означават като черна шапка в подходящ мащаб и някои тактики, които някога са се смятали за „черна“, като например прикриване, са се превърнали в по-приети практики под по-добро име като интернет протокол (IP)

Отрицателно ли е SEO хакерството?

Зависи. Виждал съм го описано, че отрицателният SEO и хакерството имат връзка. С други думи, те могат да споделят характеристики, но те не са едни и същи. Използвайки Merriam-Webster, нека използваме определението за човек, който незаконно получава достъп и понякога потиска информацията в компютърна система като хакер.

Доколкото тактиката променя начина, по който даден сайт изглежда или оперира, или ви дава неоторизиран достъп, той може да бъде считан за хакерство в зависимост от юрисдикцията му. В зависимост от културата и националните законодателства прилагането на определението може да варира значително. Например, някои страни могат да възприемат по-строг подход към това, което съставлява неразрешен достъп, а някои може да имат по-малко отношение, тъй като то се отнася до подправяне на информация.

Нека да проучим няколко добре известни отрицателни SEO техники, за да видите как биха се справили.

Звена

Изпращайте десетки хиляди връзки с близки до целевите URL адрес. Това със сигурност няма да се счита за хакерство по повечето дефиниции.

Закупуване на връзки от изгорени мрежи с котви с точно съвпадение. Отново, това е просто получаване на връзки поставени на уеб сайт, така че най-вероятно няма да се счита за хакерство. Изгоряла мрежа е група от уеб сайтове, за които всички са оценени като ръчно наказание. Определена мрежа е група от уебсайтове, за които е известно, че са свързани и публично споменати. Определената мрежа често се превръща в изгорена мрежа.

Съдържание

Коментирайте спам с намерение да смените темата за съдържанието или използването на ключова дума на страницата. Интересното е, че тъй като тази тактика за „пълнене на ключови думи“ не променя външния вид на уебсайта, въпреки че не е инжектирано съдържание, някои ще го смятат за хакерство, особено ако се правят в голям / автоматизиран мащаб. Не смятам, че това е хакерство, тъй като коментарите остават като очаквано поведение.

Индексиращи URL адреси с лошо съдържание, дължащо се на недостатъци в системата за управление на съдържанието (CMS). Ако съдържанието наистина е инжектирано в CMS, да, това е хакерство. Ако съдържанието просто се възприема като съществува поради недоразумение за това как Google чете CMS, но всъщност не съществува, бих казал, че не е хакерство.

Заглушаване на най-големите изображения на конкурента ви в опит да се премахне трафик, задействане на честотната лента надхвърли проблема или по друг начин да го забави. Обърнете внимание върху това, дали някой би помислил за това хакерство; по мое мнение, не е така, но повечето мащабни тактики се тълкуват погрешно и със злонамерени намерения някои смятат, че са хакерски.

Сигнали на потребителите

Поставете на случаен принцип разпределен отразяващ отказ от услуга атака на деня. Трудно е да не се види, че това е означено като хак, въпреки че е повече от сваляне. Дори не бих помислил да направя това.

Законно ли е отрицателното SEO?

Аз не съм адвокат и по никакъв начин не бих искал да бъда възприеман като даващ правни съвети, но  ми се струва, че това е  доста чест въпрос. Отрицателното SEO изнудване не е ново, и колкото по-близо до хакерска тактика може да се възприема, толкова по-малко вероятно е да бъдете законно; По този начин, толкова по-далеч трябва да останете.

Translation by websitebuilderbg and informacionni-portali.com 

Коментари